Βιοχημεία

Βιοχημεία

Η βέλτιστη περιοδική βιοχημική αξιολόγηση οδηγεί σε:

  • προάσπιση υγείας
  • εύστοχες προπονητικές παρεμβάσεις
    (π.χ. προπονητικό φορτίο)
  • διαχείριση ψυχικού - σωματικού στρες
  • βελτίωση αγωνιστικής απόδοσης
  • κατανόηση οξειών και χρόνιων αλλαγών
  • ταχύτερη αποθεραπεία
  • εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση

Βιοχημικοί δείκτες

Ο περιοδικός βιοχημικός έλεγχος έχει ως στόχο τη βελτίωση των βιοχημικών δεικτών. Οι συνεργάτες του αθλητή (προπονητής, αθλίατρος, αθλητικός ψυχολόγος, διατροφολόγος, φυσικοθεραπευτής κ.α.) διαρκώς βελτιώνουν την κατάσταση του εφαρμόζοντας εξατομικευμένες προσαρμογές. Για παράδειγμα, ο βιοχημικός έλεγχος πριν και μετά από μία έντονη αγωνιστική περίοδο, προσφέρει πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες, έτσι ώστε να εφαρμοστούν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μία δυναμική προσαρμογή για να αντιμετωπιστούν τραυματισμοί, μυϊκή κόπωση, ψυχικό στρες, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών κλπ.


Ο περιοδικός έλεγχος δείχνει την επίδραση της προπόνησης ή των αγώνων ως προς διάφορες σημαντικές βιοχημικές παραμέτρους. Για παράδειγμα, η συνεργασία του προπονητή με το βιοχημικό επιστήμονα, έχει ως αποτέλεσμα, τον καλύτερο σχεδιασμό του προπονητικού προγράμματος και την κατανόηση ως προς την ποσότητα του προπονητικού φορτίου που μπορεί να αντέξει ο αθλητής.


Μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα ακόμα συμπεράσματα (π.χ. η συνολική εικόνα για την αερόβια κατάσταση του αθλητή, ο μειωμένος συντονισμός σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο κλπ.). Αντίστοιχα, ο αθλίατρος και ο φυσικοθεραπευτής μπορούν με τον καταλληλότερο τρόπο να συμβουλέψουν εξατομικευμένα τον αθλητή σχετικά με την αποθεραπεία ή τον κίνδυνο εκδήλωσης τραυματισμού ή ασθένειας.


Στην περίπτωση των παιδιών είναι εφικτό να ληφθούν κομβικές λεπτομέρειες για τη σωματική τους ανάπτυξη.