Η ευλυγισία είναι σημαντική για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης, διότι μέσα από την χρησιμοποίηση όλου του μήκους του μυός, μπορεί να επιτευχθεί η ισχύς και η δύναμη. Εάν οι μύες είναι άκαμπτοι, η ικανότητα ανάπτυξης της εκρηκτικής δύναμης σε μια συγκεκριμένη κίνηση θα πραγματοποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα απόδοσης. Η έλλειψη ευλυγισίας των καμπτήρων των ισχίων, μπορεί για παράδειγμα να σημαίνει μειωμένο μήκος διασκελισμού ενός σπρίντερ, το οποίο θα επηρεάσει την τελική του επίδοση. Κατ’ επέκτασιν θα επηρεάσει την τελική διαδικασία ανακάλυψης ταλαντούχων αθλητών για συγκεκριμένα αθλήματα.
Είναι μια δοκιμασία ισομετρικής δύναμης των μυών του πήχη (ιδιαίτερα των καμπτήρων των δακτύλων, καρπού και αγκώνα). Αποτελεί μια μέτρηση η οποία γίνεται με τη βοήθεια ενός δυναμόμετρου χειρός και μπορεί να παρέχει μια πολύ καλή εικόνα της γενικής δύναμης του ατόμου. Η ισομετρική δύναμη των μυών του πήχη είναι σημαντική μέτρηση για αθλήματα όπου απαιτείται σύλληψη, ρίψη και άρση. Επιπλέον, χαμηλές τιμές της φαίνεται να αποτελούν προγνωστικό δείκτη πιθανού μελλοντικού τραυματισμού (π.χ. στην ωμική ζώνη).
Ο συντονισμός είναι μια σημαντική ικανότητα του ατόμου στην οποία χρησιμοποιεί τις αισθήσεις (π.χ. όραση, ακοή) και ρυθμίζει τις κινήσεις του σώματος με ακρίβεια, ταχύτητα και ομαλότητα. Αθλήματα με μπάλα ή ρακέτα, πολεμικές τέχνες, και μηχανοκίνητος αθλητισμός απαιτούν υψηλά επίπεδα συντονισμού ματιού - χεριού.
Στατική ισορροπία είναι η ικανότητα διατήρησης της σωστής στάσης του σώματος χωρίς κίνηση τόσο στην όρθια θέση, όσο και σε διάφορες άλλες θέσεις του σώματος.
Δυναμική ισορροπία είναι η ικανότητα διατήρησης της σωστής θέσης του σώματος κατά τη διάρκεια της κίνησης σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Στις αθλητικές δραστηριότητες η ισορροπία είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια των συνεχώς μεταβαλλόμενων θέσεων του σώματος. Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στους αθλητές να αντιδρούν καλύτερα και γρήγορα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και να αναπροσαρμόζονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του αθλήματός τους.
Σκοπός της δοκιμασίας είναι η μέτρηση του χρόνου διάνυσης της συγκεκριμένης απόστασης για τον προσδιορισμό της ικανότητας επιτάχυνσης και της μέγιστης ταχύτητας. Η ταχύτητα είναι βασικό χαρακτηριστικό σε πολλα αγωνίσματα όπως του κλασικού αθλητισμου, του ποδοσφαίρου, της ποδηλασίας, αντισφαίρισης και καλαθοσφαίρισης.
Η ευκινησία, δηλαδή η ικανότητα αλλαγής κατεύθυνσης χωρίς απώλεια ταχύτητας ή ακρίβειας, αποτελούν φυσικές ικανότητες με καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία ενός αθλητή. Η ευκινησια και η ταχύτητα αποτελεί σημαντική ικανότητα σε πολλά ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, η καλαθοσφαίριση, η χειροσφαίριση κ.ά., καθώς και σε ατομικά αθλήματα όπως η αντισφαίριση.
Η ρίψη ιατρικής μπάλας εξεταζει την μυϊκή ισχύ των άνω άκρων. Η σχέση που συνδέει τη μυϊκή δύναμη και την ταχύτητα της κίνησης είναι η ταχοδυναμική σχέση και η σχέση ταχύτητας - ισχύος. Η μυϊκή ισχύς είναι σημαντική προϋπόθεση για την αθλητική επίδοση. Ο ρυθμός εφαρμογής της δύναμης έχει συσχετιστεί τόσο με την επιτυχή εκτέλεση κινήσεων που απαιτούν ταχεία εφαρμογή της δύναμης, όπως και σε αθλητικές κινήσεις (π.χ. αθλητικές ρίψεις).
Ο έλεγχος της αλτικότητας και της μυϊκής ισχύος, μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την ικανότητα της δύναμης κατα την προωθητικη κινηση του άλματος και την ικανότητα της ισχύος, η οποία επεξηγείται με την απόσταση του άλματος. Επιπλέον αξιολογεί την ικανότητα εφαρμογής δύναμης στο οριζόντιο επίπεδο, η οποία είναι κρίσιμη στις ταχύτητες, στα άλματα, στις ρίψεις και στα λακτίσματα.
Η συγκεκριμένη δοκιμασία εξετάζει την ικανότητα του αθλητή να μεταβάλλει τη θέση του σώματος στον χώρο με ταχύτητα και ακρίβεια. Η ταχύτητα και η ευκινησία, δηλαδή η ικανότητα αλλαγής κατεύθυνσης χωρίς απώλεια ακρίβειας, αποτελούν φυσικές ικανότητες με καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία ενός αθλητή σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα που εξαρτώνται από την αναερόβια ικανότητα.
Η Μυϊκή Αντοχή (ή ανοχή στην κόπωση) είναι η δυνατότητα ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, να εκτελούν μέγιστες επαναλαμβανόμενες συστολές. Οι κοιλιακοί μύες ελέγχουν το άνω και κάτω μέρος του σώματος υποστηρίζοντας τον έλεγχο των μυών στο τρέξιμο, στις περιστροφές και στροφές που χρησιμοποιούνται σε πολλά αθλήματα. Επίσης είναι σημαντικός παράγοντας αξιολόγησης για την βασική και υγιή ανάπτυξη παιδιών και για την επιλογή ταλαντούχων αθλητών σε συγκεκριμένα αθλήματα.
Η δοκιμασία της μυϊκής αντοχής των άνω άκρων είναι απαραίτητη για αθλήματα που απαιτούν δύναμη και αντοχή στο πάνω μέρος του σώματος, όπως είναι η κολυμβηση, η αντισφαίριση, η αναρρίχηση, η υδατοσφαίριση και το γκολφ.
Η αερόβια ικανότητα είναι καθοριστική για την επίδοση ενός αθλητή, και η αξιολόγησή της μία από τις βασικότερες εργομετρικές δοκιμασίες. Αναφέρεται στην ικανότητα του οργανισμού να εκμεταλλεύεται οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας. Επομένως, ο μέγιστος όγκος οξυγόνου (Ο2) που καταναλώνουν τα κύτταρα κατά τη μέγιστη προσπάθεια στη μονάδα του χρόνου ορίζεται ως μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VΟ2max). Η VΟ2max αντικατοπτρίζει τη μέγιστη λειτουργική προσαρμοστικότητα του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού και μυϊκού συστήματος. Καποια από τα αθλήματα που απαιτουν υψηλά επίπεδα μέγιστης πρόσληψης οξυγόνους είναι η χιονοδρομία αποστάσεων, οι μεγάλες αποστάσεις στα αθλήματα του κλασικού αθλητισμού, οι παγοδρομίες ταχύτητας, η ποδηλασία, η κωπηλασία και η κολύμβηση.
Το OptoJump Next είναι ένα όργανο για καταγραφή και ανάλυση της απόδοσης άλματος και βάδισης ενός αθλητή/αθλούμενου. Το OptoJump Next καθιστά δυνατό να καταγράψουμε τους χρόνους πτήσης και επαφής με το έδαφος κατά τη διάρκεια μονών ή πολλαπλών αλμάτων και κατά τη διάρκεια διαμήκους κίνησης με έναν εξαιρετικά απλό και ακριβή τρόπο. Η λογισμική εφαρμογή επιτρέπει την καταγραφή δεδομένων με τη μέγιστη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα καταγραφής οπτικών δεδομένων του επιτρέπει τη μέτρηση των χρόνων επαφής και πτήσης κατά τη διάρκεια μίας σειράς ερεθισμάτων με ακρίβεια 1/1000s.